OLAJOK - SEGÍTÜNK KIVÁLASZTANI A MEGFELELŐT

Olajok - egy olyan nyersanyag, amely nélkül nem tudunk meglenni a konyhában. De vajon tudod-e, hogy melyik olaj alkalmas főzésre, melyik sütésre, melyik salátákhoz? Az állati zsírok (pl. vaj vagy sertészsír) vagy a növényi olajok (len-, mák-, tök- vagy kókuszolaj) jobbak? Az olajok mindegyike specifikus, más-más célra alkalmasak. Nem az olaj ára kellene, hogy meghatározza az olaj kiválasztását. A döntő tényezőnek az összetételnek és a használatnak kell lennie. Nézzük meg ezt együtt.

Az olajokat két alapvető kritérium szerint osztályozzák. A halmazállapot és a eredetük szerint.

Az olajok halmazállapotuk szerint szilárd (vaj, sertészsír, kókuszolaj) és folyékony (olíva-, mák-, kender-, lenmag-, halolaj stb.) olajokra oszthatók, amelyek elsősorban telített és telítetlen zsírsavtartalmukban különböznek.

Az olajok eredetüktől függően állati (vaj, zsír, faggyú) és növényi (lenmag, kender, szőlőmag és sok más) olajokra oszthatók.

A megfelelő olaj kiválasztásának legfontosabb kritériuma a zsírsavtartalom. A telítetlen zsírsavak nagyobb arányát tartalmazó olajok jobbak a szervezetünk számára. Másrészt a telített zsírsavat tartalmazó olajok kevésbé előnyösek az egészségre. Fogyasztásuk hozzájárul a magasabb koleszterinszinthez és növeli a szívbetegségek kockázatát.

Az olaj konyhai használatra való alkalmasságát nemcsak a fentiek, hanem a füstpont is meghatározza. Ez az a hőmérséklet, amely felett az olaj romlik, mivel égni kezd. A túlhevült olaj ekkor már nem alkalmas fogyasztásra.

A megfelelő olaj kiválasztásában egyszerű áttekintésünk segít neked:

 

NÖVÉNYI OLAJOK

OLÍVAOLAJ

Valószínűleg a legtöbbet használt olaj. A füstpontja 210 °C-ig terjed. Ezért hideg és meleg főzésre egyaránt alkalmas. Remekül illik salátákhoz, tésztára vagy csak úgy friss kenyérre csorgatva. Javasoljuk, hogy olyan minőségi olívaolajokat válasszon, amelyeken az Extra Virgin vagy Virgin címke szerepel.

KÓKUSZOLAJ

Legnagyobb előnye a magas füstpontja, amely 200 °C körül van. Remekül használható gofrihoz vagy palacsintához. A kókuszolaj remek ízt ad nekik.

LENMAGOLAJ

Az előző két olajhoz képest ennek az olajnak alacsony a füstpontja, ezért különösen alkalmas hideg főzéshez. Magas telítetlen zsírsavtartalma szintén nagyon jótékony hatással van az egészségre.

KENDEROLAJ

Alacsonyabb füstpontja miatt hideg konyhákba alkalmasabb. Íze kellemesen édes és diós. Alkalmas különböző salátákhoz, kenhető krémekhez vagy humuszhoz.

TÖKMAGOLAJ

Nagyon egészséges, ismét alkalmas hideg főzésre. Nagy mennyiségű cinket és E-vitamint tartalmaz, különösen salátákba illik, de a töklevesben sem vész el (elég néhány csepp).

MÁKOLAJ

Jellegzetessége az arany színe és mákos íze. A tökmagolajhoz hasonlóan gazdag E-vitaminban és telítetlen zsírsavakban. Különböző zabkásákhoz, friss vagy aszalt gyümölcsökkel kísérve nagyszerű ízű.

REPCEOLAJ

Magas, 240 °C körüli füstpontja van. Ezért alkalmas sütésre. Táplálkozási szempontból is megfelelő, mivel sok telítetlen zsírsavat tartalmaz.

 

ÁLLATI OLAJOK

VAJ

Sokan tévesen azt hiszik, hogy a vaj a legjobb a sütéshez. Alacsony füstpontja miatt azonban hamar odaég. A vajból azonban ghee-t is készíthet. A vajnak ez a változata sütéshez is alkalmas, mivel füstpontja 200 °C-ig terjed.

ZSÍR

Magas a telített zsírsavtartalma, ezért csak ritkán ajánlott használni.

HALOLAJ

Ez az állati olaj az omega-3 zsírsavak értékes forrása. Fogyasztása pozitív hatással van az idegrendszerre és a szív- és érrendszerre.

_E3A9187

A cikket a LuTe lányok készítették nektek.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz