ANYÁK NAPJA

Hazánkban már hagyomány az édesanyák megünneplése. De tudod, hogy honnan van az eredete? Hasonló ünnepeket évezredek óta ünnepelnek világszerte. Az első említések az ókori Görögországból származnak.

_E3A9604

_E3A9595

A mai ünnep formáját Anna Reeves Jarvis alakította ki, aki az anyák jogaiért harcolt. 1907-ben kitalálta, hogy rendszeresen és nemzetközileg is meg kell ünnepelni ezt az ünnepet. Egy évvel később ünnepelték meg először nyilvánosan, és 1914-ben Woodrow Wilson amerikai elnök május második vasárnapját jelölte meg az ünnep hivatalos "dátumaként".

Az anyák napja globális ünnep, de nem mindenhol ünneplik május második vasárnapján.  Magyarországon május első vasárnapján ünneplik, míg máshol meghatározott időpontban - például Indonéziában december 22-én vagy Lengyelországban május 26-án tartják az ünnepet.

Készíts valami különlegeset édesanyádnak vagy esetleg nagymamádnak ezen a napon. Próbáld ki a Pavlovát a mi receptünk szerint, és meglátod, mennyire boldogok lesznek.

 

1 tepsi Pavlovához (9 darab) a receptünk szerint a következőkre lesz szükséged:

A korpusz nyersanyagai:

180 g tojásfehérje (ez kb. 5-6 tojásfehérje)
300 g kristálycukor
néhány csepp citrom
egy csipet só

Alapanyagok a díszítéshez:

250 g tejszínhab

fagyasztva szárított gyümölcsök (eper, málna)

 

Elkészítés:

 

1. Melegítsük elő a sütőt 100 °C-ra, és készítsünk elő egy sütőpapírral bélelt tepsit.

2. Egy nagyobb tálban verjük fel a tojásfehérjét egy csipet sóval. Alacsony fordulatszámon kezdjük, és amikor a habverőt kihúzva kemény habbá kezd alakulni, fokozatosan adjuk hozzá a cukrot. A habnak fényesnek, szilárdnak és nagy buborékoktól mentesnek kell lennie.

3. Adjunk hozzá néhány csepp citromot, és enyhén keverjük össze.

4. Töltsük a keveréket egy szélesebb, bordázott díszítőcsővel ellátott habzsákba, és formázzunk belőle Pavlovákat.

5. Süssük 2 órán át 100 °C fokon. Sütés közben ne nyissuk ki a sütőt.

Tippünk: Készíts elő egy kb. 8 cm átmérőjű sütőpapírt. A Pavlovák könnyebben formálhatók és ugyanolyan méretűek lesznek.

 

_E3A9530

Tippünk: 2 óra elteltével kapcsold ki a sütőt, és csak egy kicsit nyisd ki az ajtót (egy fakanállal is kitámaszthatod). Hagyd a Pavlovákat a sütőben, amíg teljesen ki nem hűlnek.

6. A tejszínt verjük kemény habbá, és töltsük meg a Pavlovákat.

7. Díszítsük fagyasztva szárított gyümölcsökkel.

 

A Pavlova egy egyszerű desszert, szó szerint könnyű, mint a szellő. Próbáld ki a receptünk szerint, tedd a tetejére a fagyasztva szárított gyümölcsöket, és írd meg nekünk, hogyan ízlett az anyukádnak. :) 

 

Jó étvágyat és boldog anyák napját kívánnak a LuTe lányok. 

 

_e3a9484

_E3A9537

_E3A9502

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz