FÖLDIMOGYORÓ - DIÓ VAGY HÜVELYES?

A földimogyoró Dél-Amerikában őshonos növény. A a pillangósvirágúak családjába tartozik és elsősorban a terméséért termesztik, amelyet földimogyoró vagy mogyoró néven ismerünk. De tudtad, hogy valójában nem is dió, hanem hüvelyes?

_e3a8881

A földimogyoró termése egy hüvely, amely jellemzően világosbarna színű és különleges textúrával rendelkezik. Ez már sokkal inkább hasonlít egy hüvelyesre, mint maga a mogyoró termés. A mogyoró íze is sokkal inkább babra, mint dióra hasonlít. Jellegzetes ízüket pörköléssel nyerik el.

_E3A8836

Történelmileg az USA volt a legnagyobb földimogyoró-termelő, de ma már India és Kína tartoznak a legnagyobb termelők közé. Európában a legnagyobb termelőt délen, konkrétan Görögországban kell keresni.

_E3A8887

A földimogyoró a világ számos konyhájának elengedhetetlen része. Jellemzőek Ázsiára és az olyan ételekre, mint a Kung Pao, a Pad Thai és a Bún bò Nam Bô.

A földimogyoró nem csak sózva, pörkölve vagy pörköletlenül ízletes, hanem számos más termék, például olaj, liszt és tej előállításához is használják.

_E3A8818

De a mogyoróból készült talán leghíresebb termék a mogyoróvaj. Az ősi aztékok és inkák az 1. században pörkölt földimogyoróból készült pasztát használtak, különösen fogfájós betegeknél. De a mogyoróvajig, ahogyan ma ismerjük, még mindig hosszú volt az út.

_E3A8827

A kanadai Marcellus Edson volt az első, aki 1884-ben szabadalmaztatta a mogyoróvaj-készítményt. Körülbelül 10 évvel később John Kellogg, akit a mogyoróvaj feltalálójának is tartanak, szabadalmaztatta az egész eljárást. Ezt kezdetben a fognélküli betegek megfelelő fehérjetartalmú étrendjének helyettesítésére alkalmazták.

A vaj csak 1928-ban nyerte el mai formáját, amikor is Pán Péter néven kezdték gyártani. Kétségtelenül az amerikaiak a legnagyobb mogyoróvaj-fogyasztók: egy átlagos amerikai évente akár 1,5 kg-ot is elfogyaszt a finomságból. Nagyon népszerű kombináció a mogyoróvajas és zselés pirítós, ahol a kenyér egyik felét lekvárral, a másikat pedig mogyoróvajjal kenik meg.

_E3A8826

Az utóbbi években azonban a vaj Európában is nagyon népszerűvé vált. Itt nemcsak pirítós kenyérre kenve, hanem zsemlében, süteményekben és különböző reggeli zabkásákban is használják. Mi a Vidám Mókusnál mindenféle vajat szeretünk, de a mogyoróvaj a kedvencünk, különösen a sokoldalú felhasználásának köszönhetően.  

És te? Te is azok közé tartozol, akik imádják a mogyoróvajat, vagy inkább a klasszikus, sózott vagy pörkölt mogyorót szereted esténként a Netflix mellé?

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz