MIÉRT ESZNEK PÁLCIKÁVAL ÁZSIÁBAN?

Nekünk, európaiaknak a pálcikával való evés elsősorban az ázsiai éttermekhez kapcsolódik, de Ázsiában szinte mindenhez pálcikát használnak.

De tudod, hogy az ázsiaiak miért használnak pálcikákat?

Különböző vélemények vannak. Abban azonban megegyeznek, hogy az evőpálcikákat először az ételek keverésére és elkészítésére, majd az evésre használták. Evőeszközök helyett az ázsiaiak 5000 évvel ezelőtt, a Chan-dinasztia idején kezdték használni.

_E3A1512 (1)

A pálcikák eredetileg bambuszból készültek. Ma már sokféle anyagból - fából, csontból, elefántcsontból vagy műanyagból - készülnek, és minden ázsiai háztartás alapvető részét képezik. Az ázsiai országokban évente 45 millió pár evőpálcikát használnak fel.

 

Az evőeszközök használatához hasonlóan az evőpálcikák használatának is megvannak a maga szabályai. Az alapvetőek a következők:

- A pálcikával nem szúrjuk fel az ételt, hanem felvesszük,

- nem nyaljuk meg az evőpálcikákat, és legfőképpen nem mutogatunk velük,

- ne ökölbe szorított kézzel tartsd őket, mert egyes országokban ez fenyegetésnek számít.

 

_E3A1507 (1)

És most a legfontosabb dolog! Hogyan együnk velük? Kezdetnek leírjuk az alapvető tartást, mert sokféleképpen lehet evőpálcikával enni.

1. Az alapszabály az, hogy az alsó pálcika nem mozog. Csak a mozgó, felső pálcikát használjuk az ételek adagolásához.

2. Helyezd a mozgatható (felső) pálcikát a hüvelyk-, mutató- és középső ujjad közé.

3. A nem mozgatható (alsó) pálcikát ezután a hüvelyk- és a gyűrűsujj közé helyezzük.

4. Tartsd a pálcikákat úgy, hogy a végük és a vastagabb végük egyforma hosszú legyen.

 

Az evőpálcikák használata nem nehéz, de gyakorlásra van szükség. Szóval állj be a konyhába, és főzz néhány finomságot - próbáld ki a thai-stílusú tésztát tofuval.

 

A cikkeket a LuTe lányok írják neked.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz